Kaksi kuukautta lonkkaleikkauksen jälkeen: Paluu normaaliin

Tämä artikkeli on viimeinen liittyen marraskuun lopulla olleeseen lonkan tekonivelleikkaukseen. Halusin kirjoittaa kuitenkin siitä millainen itse leikkaus oli, sekä varsinkin tuosta leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Itse en löytänyt aikaisemmin kovin paljon omakohtaisia kokemuksia varsinkaan hieman nuorempien ihmisen lonkkaleikkauksista. Itselläni kyseessä oli jo neljäs leikkaus samaan lonkkaan. Tällä kerralla vanha pinnoitustekonivel vaihdettiin uudemman malliseen ja ns. ”tavalliseen” tekoniveleen. Nyt leikkauksesta alkaa olla kaksi kuukautta ja sairasloma on ohitse.

Käveleminen kuukauden jälkeen

Lääkärin mukaan minun olisi pitänyt kävellä koko ensimmäinen kuukausi keppien kanssa. Tänä aikana sallittua olisi ollut vain puolittainen varaaminen leikatulle jalalle. Syynä tähän oli vain ja ainoastaan nuo kolme aiempaa leikkausta. Kyseessä oli pelkkä varotoimenpide. Päätin aloittaa kävelemisen kolmen viikon kohdalla. Alkuun vain muutamia askelia sisällä. Sitten lyhyitä muutaman sadan metrin lenkkejä ulkona. Portaiden kävelyä ja seisomisharjoituksia. Jalka tuntui kestävän hyvin kaikenlaisen tekemisen. Seisominen kuitenkin tuntui hyvin omituiselta. Pituuseroa ei pitäisi olla puolta senttiä enempää. Jalka tuntui kuitenkin reilusti toista pidemmältä. Fysioterapeutin mukaan tämä johtunee siitä että uusi tekonivel ja sen puolen lantion lihakset eivät ole vielä oikein asettuneet paikoilleen. Aika näyttää miten tuo tilanne tästä kehittyy. Mukavaa on ollut kuitenkin huomata miten hyvin käveleminen on lähtenyt sujumaan. Olen pisimmillään tehnyt 4,5 kilometrin kävelylenkkejä umpihangessa erittäin haastavassa maastossa koirien kanssa. Jäällä olen kävellyt pisimmillään yli vitosen matkoja. Kaupungissa samaa luokkaa. Kävely alkaa sujumaan nyt suurin piirtein normaalilla tavalla. Hieman on vielä sen kanssa korjaamista. Muuten täytyy kyllä olla tyytyväinen tilanteeseen.

Kuntoharjoittelu

Fysioterapeutti antoi viiden viikon kohdalla luvan jalan vapaaseen rasittamiseen. Tämä osittain siksi että itselläni on yli 28 vuoden tausta aktiivisesta harjoittelusta. Tunnen myös itseni hyvin: Osaan aika hyvin arvioida mitä pystyn tekemään ja mitä en. Olen harjoitellut kuntouttavia kuminauha-ja muita liikkeitä 2-3 kertaa päivässä. Sen lisäksi aloitin taas oman kehon painolla tehtävän lihaskuntoharjoittelun. Tätä kuusi kertaa viikossa. Joka toinen päivä lisäksi kevyttä polkemista kuntopyörällä. Iltaisin venyttely päälle. Tämä on ollut mahdollista sairasloman ansiosta. Ensi viikolla on paluu arkeen ja työelämään. Siinä vaiheessa myös jalan kuntouttaminen vastaavasti vähenee.

Täytyy ehdottomasti korostaa oman aktiivisuuden merkitystä tässä prosessissa. Coxasta annettiin hyvin yleisen tason ohjeet kuntoutukseen. Lisäksi muutama esite joissa on lähinnä jotain aivan perustason liikkeitä. Mielestäni on valitettavaa että tarjolla ei ole mitään yksilöllisempää ohjausta. Kaikella kunnioituksella vanhempia ihmisiä kohtaan: Tuollaiset 65-80 vuotiaat tarvitsevat kuitenkin täysin erilaisen ohjelman kuin esimerkiksi itseni kaltaiset potilaat. Nyt kaikki saavat vain samat yleisohjeet ja kunto-ohjelmat. Omakustanteisesta fysioterapiasta saa kyllä sitten juuri sellaista apua ja ohjausta kuin haluaa. Miinuksena tämä kuitenkin maksaa sairaalan lähetteelläkin yli 60 euroa tunti. Voin kuitenkin suositella käymään ainakin tuon 3-5 kertaa hinnasta riippumatta. Ammattillaiset osaavat katsoa esimerkiksi kävelyyn liittyviä virheitä joita ei itse huomaa.

Paluu CKM Finlandiin

Alun perin suunnittelin pitäväni taukoa combat krav magan ohjaamisesta ainakin tammikuun loppuun. Toipuminen on mennyt kuitenkin niin hyvin että päätin palata mukaan jo heti kauden alusta. Mitään jalkaliikkeitä tai vaikka hyppyjä en tietenkään pysty vielä kunto-osuuksissa tekemään. Muutenkin aika monet harjoitukset tuntuvat vielä enemmän tai vähemmän kivuliailta. Itsepuolustuksen osalta pystyn jo näyttämään aika hyvin tekniikoita. Poislukien tietenkin potkut, maatekniikat ja vaikkapa ukemit. Oman arvioini mukaan menee vielä noin 2-3 kk hieman varovaisemmin. Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen siihen että pystyn ainakin jo jotain tekemään.

Yhteenvetona sanoisin loppuun kaikille vastaavaan leikkaukseen joutuville: Kannattaa ehdottomasti olla aktiivinen ja hoitaa kuntoutusvaihe mahdollisimman hyvin. Istuminen ja lääkkeiden syönti eivät auta yhtään mitään. Lääkkeitä kannattaa muutenkin napsia vain sen mitä alussa on pakko. Mahdollisimman nopeasti vain ylös ja liikkeelle. Ihminen on luotu liikkumaan.

CKM Finlandin uusi kurssi alkaa Lempäälässä

CKM Finland järjestää vuoden ensimmäisen combat krav magan peruskurssin Lempäälässä 12. tammikuuta alkaen. Tämä artikkeli on lyhyt esittely peruskurssista ja sen sisällöstä. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut oman esittelyn combat krav magasta

Kaksi kuukautta tehokasta opetusta

Olen opettanut itsepuolustusta sekä commando-ja combat krav magaa yli kymmenen vuoden ajan. Hieman ammattimaisemmaksi toiminta muuttui kesällä 2014 CKM Finlandin perustamisen jälkeen. Laskujeni mukaan olemme järjestäneet CKM Finlandin aikana yli 20 peruskurssia. Tähän päälle voidaan laskea sitten esimerkiksi naisille suunnatut erikoiskurssit. Tältä pohjalta olemme päätyneet combat krav magassa noin kahden kuukauden mittaiseen peruskurssiin.

Commando krav magan aikoihin kurssien sisältö määriteltiin Israelissa. Koska CKM Finland kuului silloin israelilaiseen kattojärjestöön, noudatimme hyvin tiukasti annettuja ohjeita kurssien suhteen. Commando krav magan peruskurssi oli sisällöltään laaja. Tekniikoita oli kohtalaisen paljon ja kaikilta osa-alueilta. Totesimme hyvin nopeasti että näin laajan sisällön opettaminen kattavasti vaati pitkän ajan. Käytännössä puhuttiin noin 4-6 kuukauden kurssista. Peruskurssiksi tämä oli mielestäni aivan liian paljon.

Combat krav magassa päätimme aikaisempien kokemuksien pohjalta tehdä hieman muutoksia. Siirsimme kaikki käsiaseiden uhkat pois peruskurssilta. Määrittelimme tarvittavat perusteet ja niihin soveltuvat harjoitukset. Mietimme mitkä ovat niitä helposti opittavia ja keskeisiä asioita joita haluamme opettaa heti uusille jäsenille. Tarkoitus oli luoda suhteellisen kevyt kurssi, joka olisi oikeasti mahdollista sisäistää kahdessa kuukaudessa. Tältä pohjalta päädyimme seuraavaan rakenteeseen:

 1. Uhka-ja väkivaltatilanteet ja niiden välttäminen.  Psykologian käyttö.
 2.  Lyöntien torjunnat ja hallinta
 3. Vastahyökkäykset, perustason lyönnit, potkut ja kombinaatiot
 4. Vapautumiset kuristuksista ja otteista
 5. Maassa selviytyminen ja puolustautuminen maassa
 6. Veitsiuhkat ja veitsihyökkäysten torjunnat
 7. Yllätyshyökkäykset ja realistinen harjoittelu

Kaikki alkaa perusteista

Olen aikaisemmin joskus alkuaikoina yksin opettaessani tehnyt klassisen virheen: Jättänyt perusteet kuten liikkumisen, asennot ja välimatkojen merkityksen yms. liian vähälle harjoittelulle. Menin käytännössä suoraan tekniikkaharjoitteluun ilman kunnollista pohjaa. Tämä virhe kostautui sitten välittömästi kurssin aikana. Itselleni tuli hyvin selväksi miksi kaikki pitää aina aloittaa perusteista. Ilman kunnollista pohjaa on mahdotonta saada muita asioita toimimaan kunnolla.

Combat krav magan harjoittelu aloitetaan siis hyvin perusteista. Alkuun käydään läpi yleisimpiä väkivaltatilanteita ja miten niitä vältetään. Puhutaan hieman psykologiasta ja esimerkiksi tilanteista poistumisesta. Teemme kurssilla myös  väkivaltatilanteita simuloivia harjoituksia. Näiden avulla opitaan miten ikävämmissä tilanteissa toimitaan oikein. Lähdemme aina siitä että ensisijaisesti pyrimme pääsemään tilanteesta pois puhumalla. Ellei tämä auta, teemme sen mitä on pakko. Vältämme kuitenkin aina turhaa vastustajan vahingoittamista.

Ilman tasapainoisia asentoja ja oikeaa liikkumista on täysin mahdotonta tehdä myöhemmin vaativampia tekniikoita. Ensimmäisellä kerralla keskitytäänkin aika paljon näihin asioihin. Hyvä liikkuminen ja esimerkiksi välimatkojen ymmärtäminen luo sen tarvittavan pohjan tulevalle harjoittelulle.

Mitä kaikkea voi oppia kahdessa kuukaudessa?

On täysin selvää että kahdessa kuukaudessa ei kenestäkään tehdä voittamatonta. Se ei tietenkään ole tarkoituskaan. Käymällä kaikissa harjoituksissa saa harjoittelua yhteensä 36 tuntia. Aikaisempien kurssien perusteella tämän määrän voidaan katsoa riittävän perustason saavuttamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että osaa jonkinlaiset taidot selviytyä yleisimmistä väkivaltatilanteista. Missään nimessä tämä määrä ei kuitenkaan takaa yhtään mitään. Se on erittäin tärkeää ymmärtää. Toisin kuin jotkut muut lajit virheellisesti väittävät, me CKM Finlandissa tiedämme oikein hyvin että lyhyessä ajassa ei voi oppia kaikkea. Olemmekin yrittäneet koota peruskurssille kompaktin paketin, jonka turvin osaa ainakin jotain tehdä. Tämä myös luo sen tarvittavan perustan jatkoharjoittelulle. Peruskurssi päättyy aina 1. tason tasokokeisiin. Tämä yksi tasokoe on läpäistävä, mikäli haluaa jatkaa harjoittelua jatkoryhmässämme.

Seuraava kurssimme alkaa siis lauantaina 12. tammikuuta kello 9.00 Lempäälässä, Kuokkalan koulun liikuntasalissa. Ensimmäinen harjoitus on maksuton tutusmisharjoitus. Sen jälkeen voi lopettaa halutessaan mitään selittelemättä. Lisää tietoa kurssista saa tarvttaessa suoraan minulta: vesa.vuorinen(at)ckmfinland.fi tai puhelimella numerosta 0504820745. Kurssista on oma tapahtumasivu Facebookissa. 

 

 

 

CKM Finlandissa tehtiin historiaa: Combat krav magassa ensimmäinen 6. taso suoritettu

Lauantaina 15.12 järjestettiin vuoden toinen tasokoe. Olemme perinteisesti järjestäneet kaksi koetta vuodessa: Ensimmäinen toukokuun lopussa ja toinen joulukuussa. Peruskurssit päättyvät aina tasokokeisiin. Tänä syksynä combat krav magan ensimmäisen tason suoritti hyväksytysti yhteensä kuusi jäsentä. Lisäksi jatkoryhmässä suoritettiin yksi 3. taso ja 6. taso. Tämä oli ensimmäinen kerta CKM Finlandin historiassa kun 6. taso suoritettiin hyväksytysti. Miksi tämä on nyt niin erikoista? Asian selvittämiseksi täytyy kertoa hieman taustatietoa CKM Finlandin tasojärjestelmästä.

7-portainen tasojärjestelmä Israelista

CKM Finland kuului aikaisemmin commando krav magan kattojärjestöön. Minä olen suorittanut 4. tason ohjaajakoulutuksen tässä lajissa. Muista ohjaajista Jasmine on suorittanut 3. tason ohjaajakoulutuksen. Jasminella on lisäksi perinteisen krav magan ohjaajakoulutus. Commando krav magassa oli käytössä yhteensä kahdeksan tasoa. Järjestelmää opettaessamme totesimme tämän suhteellisen hyvin toimivaksi systeemiksi. Tekniikat ja taktiikat oli jaettu loogisesti eri tasoille. Homma vaikeutui tasaisesti tasolta toiselle mentäessä. Tosin CKM:ssä oli valtava hyppäys tasolta kaksi tasolle kolme mentäessä. Taso 3 vastasi hyvin pitkälle monien aasialaisten lajien sinistä vyötä. Muuten tasot etenivät varsin johdinmukaisesti. Israelilaisena järjestelmänä CKM painotti hyvin paljon asetekniikoita. Vastaavasti lyöntien hallinta ei ollut ainakaan omasta mielestäni parasta mahdollista.

Lähtiessämme kattojärjestöstä vuoden 2017 alussa halusimme säilyttää CKM:n parhaat puolet. Yksi näistä oli juuri järkevä ja toimiva tasojärjestelmä. Karsimme kuitenkin erityisesti asetekniikoita. Samoin kävi huonosti toimivalle lyöntien hallinnalle. Säilytimme kuitenkin järjestelmän rungon, vaikka monia asioita hieman muutettiinkin. Lyöntien hallintaan haettiin parannusta perinteisestä krav magasta. Jonkin verran mukaan tuli myös universaaleja hallintaotteita ja niiden käyttöä. Tosin israelilaiseen tyyliin luonnollisesti. Jonkin verran loimme harjoittelun pohjalta myös omia tekniikoitamme, sekä varsinkin erilaisia kombinaatioita. Nyt kahden vuoden testaamisen ja kehityksen tuloksena on syntynyt CKM Finlandin oma, 7-portainen combat krav maga. 

Kuudes taso vastaa mustaa vyötä

Combat krav maga on suunniteltu alusta alkaen niin, että yhden tason voi suorittaa aina yhden kauden harjoittelun jälkeen. Periaatteessa 6. tason voisi suorittaa kolmen vuoden harjoittelun jälkeen. Käytännössä tämä on kuitenkin hyvin haastavaa. Kuudennella tasolla pitää osata sujuvasti kaikki tasojen 1-6 tekniikat. Puhutaan määrällisesti yli 250 tekniikasta. Virheitä ei saa tulla tällä tasolla enää kovin montaa. Kuudennen tason tasokoe koostuu seuraavista osa-alueista:

 • Fyysinen testi kaksi tuntia yhteen menoon. Ilman taukoja ja juomatta. Tämä sisältää vaativia oman kehon painolla tehtäviä harjoituksia, sekä fyysisesti erittäin raskasta kiertoharjoittelua. Testi mittaa enemmän periksiantamattomuutta ja kykyä jatkaa loppuun asti.
 • Ukemitesti. Kaikki ukemit tehdään kovalla alustalla. Myös hyppyukemi vähintän 80 cm korkean esteen ylitse. Ukemeita pitää osata soveltaa myös käytännössä.
 • Tekniikkatesti. Kaikki tason 6 tekniikat ja satunnaisesti valittuja tekniikoita tasoilta 1-5.
 • Erikoistestit. Otteluharjoittelua ja sparrausta kovalla kontaktilla. Veitsitekniikoiden erikoistesti.
 • Painetesti. Vähintään 15 minuuttia satunnaisia yllätyshyökkäyksiä täydellä teholla ja kolmella hyökkääjällä

Vaativuudeltaan kuudes taso vastaa hyvin pitkälle aasialaisten lajien mustaa vyötä. Kuudetta tasoa ei voi suorittaa ilman pitkäjänteistä ja päättäväistä, useamman vuoden harjoittelua. Nyt ensimmäisenä CKM Finlandissa kuudennen tason suoritti Jani Engberg. Jani on ollut mukana toiminnassa CKM Finlandin alusta lähtien. Janilla aikaa kuudenteen tasoon meni 4,5 vuotta.

Yhteenveto Janin 6. tason testistä

Testi alkoi aamulla kello 9.00 fyysisellä osuudella. Koska poden itse vielä tuota leikattua lonkkaani, kollegani Jasmine ja Toomas hoitivat fyysisen testin ohjauksen. Täydet kaksi tuntia mentiin juomatta ja ilman taukoa. Jasmine ja Toomas vetivät testiä vuorotellen. Mukana oli erittäin raskaita punnerrus-ja lihaskuntoliikkeitä, motorisesti vaativia taitoliikkeitä ja pelkästään raskasta aerobista harjoittelua. Jani veti upeasti alusta loppuun saakka.

Tämän jälkeen oli puolen tunnin tauko. Sitten mentiin ukemitestit. Kuudennella tasolla tähän kuuluivat kovat ja pehmeät ukemit joka suuntaan, hyppyukemi 80 cm korkean esteen ylitse ja ukemien käytännön testaus. Kaikki tehtiin kovalla lattialla ilman tatamia. Kuten tällä tasolla voi olettaakin, Jani ei virheitä tehnyt.

Seuraavana oli vuorossa päivän pisin osuus eli tekniikkatesti. Sen minä katsoin itse. Jani joutui tekemään satunnaisesti valikoituja tekniikoita tasoilta 1-5. Sen jälkeen mentiin läpi yksitellen kaikki 6. tason asiat. Tässä yhteydessä oli myös lyöntien hallinnan sparraus täydellä kontaktilla ohjaajaa vastaan. Toomas valikoitui ohjaajista Janin vastustajaksi. Jani ei pahemmin virheitä tehnyt. Tekniikoita mentiin läpi paljon. Kuudennen tason tekniikat ovat muutenkin jo hyvin vaativia. Lisäksi oli nuo mainitut vanhemmat tekniikat tasoilta 1-5. Pahoja virheitä sallitaan yhteensä 4 kpl. Jani teki koko tekniikkaosuudessa vain kaksi pientä virhettä. Suoritus oli huikaiseva.

Lopuksi oli painetesti. Siinä tehdään yllätyshyökkäyksiä kovalla kontaktilla ja millä tahansa tekniikoilla. Myös aseilla ja veitsillä. Yhteensä 15 minuuttia ilman taukoa. Aina viiden minuutin välein oli 1,5 minuutin fyysinen kovennus. Painetesti on kaikista testeistä ylivoimaisesti vaativin. Se mittaa kykyä pystyä soveltamaan opittuja tekniikoita käytännön tilanteissa. Aikaa ajatteluun ei ole. Kolme hyökkääjää pystyy pitämään kovan paineen koko testin ajan. Tasolla kuusi aina vähintään yksi hyökkääjä on ohjaaja. Kukaan ei pysy tekemään painetestiä läpi kokonaan täysin ilman virheitä. Ei edes ohjaajat. Se kuuluu osana testin luonteeseen. Janin suoritus oli erittäin hyviä. Mitään isoja virheitä ei ollut. Pienempiäkin kämmejä tuli vain vähän. Kokonaisuutena painetesti meni hienosti läpi hyväksytysti. Tämän tuloksena pitkän testipäivän jälkeen Janille annettiin ansaitusti CKM Finlandin ensimmäinen 6. tason todistus. Paljon onnea!

Kaatumiset eli ukemit combat krav magassa

Yleensä kamppailulajeissa kaatumiset eli ukemit liitetään judoon tai vastaaviin aasialaisiin lajeihin. Kaatumisia harjoitellaan kuitenkin monissa muissakin lajeissa. Yleensä myös kaikissa ns. ”reality based” -järjestelmissä kaatumiset ovat tärkeä osa harjoittelua. Tämä johtuu siitä että hyvin suuri osa väkivaltaisista tilanteista päätyy tavalla tai toisella maahan. Ukemien hallinnalla on mahdollista estää, tai ainakin vähentää, kaatumisen yhteydessä mahdollisesti syntyviä vammoja.

Harjoittelun aloittaminen

CKM Finlandin harjoituksissa ukemien opettelu aloitetaan heti peruskurssilla. Kaatumiset aloitetaan kovalla ukemilla taaksepäin. Tätä voidaan pitää kaikista kaatumisista yksinkertaisimpana. Kyseessä on oikeastaan vain selälleen köllähtäminen leuka rinnassa. Liike pysäytetään lyömällä kädet sivuille 45 asteen kulmassa. Jalat potkaistaan suoriksi auttamaan liikkeen pysäytyksessä. Vaikka tämä kuulostaa kohtalaisen yksinkertaiselta, muistettavia asioita on tässäkin kaatumisessa:

 • Käsillä ei saa koskaan ottaa vastaan kaaduttaessa. Kädet pysäyttävät vain liikkeen.
 • Pää pysyy ylhäällä ja leuka rinnassa. Kaikissa kaatumisissa pitää varoa pään lyömistä maahan.
 • Maahan mennään pehmeästi ja sulavasti. Näin vältytään turhilta vammoilta.

Tästä jatketaan peruskurssilla kovilla ukemeilla sivuille. Combat krav magassa koviin kaatumisiin liittyy myös puolustusasento maassa. Perään opetellaan nopea ja turvallinen tapa nousta maasta ylös.

Toisella tasolla mukaan tulee ensimmäisessä videossa nähtävä pehmeä ukemi sivulle. Joissankin lajeissa tämä tehdään hieman eri tavalla. Combat krav magassa lähdetään liikkeelle kuin tehtäisiin kovaa ukemia jommalle kummalle puolelle. Maassa kuitenkin vaihdetaan puolta ja liikkeen suuntaan. Tämä mahdollistaa ylösnousemisen vastakkaiselta puolelta. Kuten kaikissa pehmeissä ukemeissa, myös tässä on tärkeää ettei pää osu maahan. Virheettömässä pehmeässä ukemissa sivulle tullaan myös aina suoraan jaloilleen. Myöhemmin ylemmillä tasoilla tätä ukemia käytetään hyväksi  vastaliikkeenä joihinkin alasvienteihin. Esimerkiksi rannekaadon jälkeen voidaan tehdä suoraan pehmeän sivu-ukemin sovellus ja päästä takaisin ylös.

Kohti hyppyukemia

Joku voi ihmetellä miksi kaatumisia painotetaan kohtalaisen paljon selviytymisjärjestelmissä. Kuten aikaisemmin totesin, moni väkivaltainen tilanne päätyy jollain tavalla maahan. Tämä olisi sinänsä jo yksinään riittävä syy harjoitella kaatumisia. Lisäksi tulevat liukastumiset, kaatumiset ja onnettomuudet. Tiedän itse tapauksen jossa eräs judoharrastaja kaatui oma vauvansa sylissään eteenpäin. Molemmat kädet olivat kiinni lapsessa. Ruskean vyön judoka teki tilanteessa pehmeän ukemin eteenpäin lapsi sylissään. Kumpikaan ei loukkaantunut tilanteessa. Combat krav magassa tasolla 3 aloitetaan pehmeän ukemin eteenpäin harjoittelu.

Muitakin kaatumisia harjoitellaan. Esimerkiksi kova ukemi eteenpäin tarkoittaa suorilta jaloilta kaatumista naama edellä maahan. Luonnollisesti kaatuminen otetaan hallitusti käsillä vastaan. Tämäkin on hyödyllinen taito osata jokapäiväistä elämää ajatellen.

Viimeisenä vaiheena CKM Finlandissa opetellaan hyppyukemi. Kyseessä on erittäin vaativa tekniikka jota ei missään nimessä pidä mennä kokeilemaan yksin. Combat krav magassa harjoittelu tehdään aina virallisen CKM Finlandin ohjaajan valvonnassa. Alkuun hyppyukemi tehdään tatamilla ja vain nimellisen esteen ylitse. Näin voitetaan hypyn aiheuttama pelko ja haetaan oikea asento käsille alastuloa varten. Hypyn vastaanottaminen käsillä oikealla tavalla on hyvin kriittinen vaihe. Samoin pään kääntäminen ja oikea tekniikka. Huono alastulo hyppyukemissa korkean esteen ylitse kovalla alustalla voi olla hengenvaarallinen.  Tämän takia CKM Finlandissa hyppyukemin harjoittelu aloitetaan vasta 4. tasolla. Kovalla alustalla hyppyukemi tehdään metrin korkuisen esteen ylitse 6. tasolla.

Yhteenvetona ukemien ja kaatumisten hallinta on tärkeä osa combat krav magaa. CKM Finlandissa harjoittelu on turvallista ja etenee loogisesti kohti vaativampia tekniikoita. Toimintamme aikana meillä ei ole koskaan sattunut mitään vahinkoja kaatumisten harjoittelussa. Harjoittelu aloitetaan aina pehmeällä alustalla.

Puolitoista viikkoa leikkauksesta

Aika on mennyt kohtalaisen nopeasti. Tänään tulee puolitoista viikkoa siitä kun minulle asennettiin tekonivelsairaala Coxassa uusi tekonivel vasempaan lonkkaan. Tämä artikkeli on jatkoa kahdelle aikaisemmin kirjoittamalleni: Ennen leikkausta ja Leikkauspäivänä.

Ensimmäiset harjoitukset

Sairaalassa ollessani fysioterapeutti näytti ensimmäiset liikkeet jalan kuntouttamiseksi: Selin maaten tehtävät jalan ja pakaroiden jännitys, polvien avaaminen ulospäin sekä jalan koukistaminen. Ensimmäinen seisten tehtävä liike oli polven nostaminen suoraan kulmaan. Liikkeitä piti tehdä 5-10 toistoa kerrallaan ja neljä kertaa päivässä. Totesin liikkeet heti kotiin päästyäni erittäin kevyiksi. Tämä johtunee siitä että keskiverto potilaat joille liikkeet on suunniteltu, ovat iältään itseäni huomattavasti vanhempia. Päätin omatoimisesti lisätä harjoituskertoja heti neljästä kuuteen päivässä. Lisäksi tuplasin toistomäärät.

Samanaikaisesti piti aloittaa nilkan jumppaaminen kuminauhan avulla. Tämä oli seurausta jälleen leikkauksessa hieman vaurioituneesta hermosta. Kyseinen hermo kun säätelee nilkan koukistusta ja ojennusta. Leikkauspäivänä nilkkani liikkui ehkä noin 40% terveestä nilkasta. Nyt puolentoista viikon kuminanauhajumpan ja muun kuntoutuksen arvioisin luvun olevan noin vajaat 70%. Toiveita liikeratojen normalisoitumiseen siis on olemassa.

Vain vähän kipuja

Sairaalasta annettiin mukaan kasa kipulääkkeitä: Buranaa, Panadolia ja varalle vielä hieman vahvempaa lääkettäkin. Kipujen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia koko aikana. Sairaalassa otin kiltisti kaikki napit mitä annettiin. Kotona vähensin heti seuraavana päivänä Buranat ja Panadolit kolmasosalla. Kolmiolääkkeitä en ole tarvinnut ollenkaan kotona ollessani. Laskimotukosten varalle vatsaan saa piikittää kerran päivässä Klexanea. Toimenpide on lähinnä ärsyttävä. Ei mitenkään mainittavan kivulias.

Luonnollisesti tein myös ensimmäiset lihaskuntoharjoitukset jo alle viikko leikkauksesta. Hieman haasteellista oli päästä maahan punnerrusasentoon. Lonkkaa kun ei saa koukistaa yli 90 astetta. Myös kaikenlainen sisäkierto on kiellettyä toimintaa pitkän aikaan. Fysioterapeutin mukaan fyysistä harjoittelua ei kannattaisi aloittaa näin aikaisin. Suosituksiin on varmaan syynsä sinänsä. Koen kuitenkin tuntevani oman kehoni ja omat rajani aika hyvin. Mitään isompia ongelmia tai kipuja tuollainen kolmen vartin kevyt treeni ei tuottanut. Leukojen vetokin sujui lähes samaan tapaan kuin ennen leikkausta.

Itselläni on ollut jo jonkin aikaa Omron E3 Intense kivunlievittäjä. Laite perustuu ihon kautta tapahtuvaan hermostimulaatioon, jossa pienitaajuiset sähköimpulssit aktivoivat kehon omia, kipua lievittäviä mekanismeja. Laitteesta on ollut aikaisemmin mielestäni jonkin verran hyötyä kivun hallinnassa. Kuntoutuksessa se sopii ainakin itselleni muun harjoittelun päälle oikein hyvin. Varsinkin jatkuva nilkan aktivointi kipeyttää säären etuosan lihakset. Tätä ongelmaa olen hoitanut kivunlievittäjällä.

Haava

Tälläkin kerralla haavan paraneminen oli hidasta. Osittain asia johtunee noista Klexane pistoksista. Vuotaminen loppui kolmen päivän jälkeen. Osa haavasta pysyi kuitenin auki sinnikkäästi yli viikon. Tämä puolestaan vaati haavalapun pitämistä loppuun asti. Niitit poistettiin kymmenentenä päivänä. Nyt yhteensä 11 päivää leikkauksen jälkeen saisin jo mennä saunaankin. Haavan kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Jos haavalapun poistaa liian aikaisin on olemassa tulehdusriski. Lisään tähän artikkeliin kuvan haavasta lähinnä referenssiksi. Kovin kauniiksi tuota jalkaansa ei voi mitenkään sanoa. Pienet mustelmat ja verenpurkaukset ovat ihan normaaleja. Haava itsessään on kuitenkin siisti.

Seuraavaksi

Kuntoutus jatkuu tällaisena nyt seuraavat pari viikkoa. Pyrin lisäämään hieman noita sauvojen kanssa tehtäviä kävelylenkkejä. Vastaavasti koitan tehdä jalkaliikkeet mahdollisimman tunnollisesti. Mieli tekisi jo kokeilla hieman raskaampiakin harjoitteita. Samoin on kävelyn kanssa. Järki kuitenkin muistuttelee noista aikaisemmista leikkauksista. Olisi ikävää teloa itseään nyt vain turhan malttamattomuuden takia. Koitan siis pysyä sunnitelmassani ja edetä suhteellisen rauhallisesti. Varsinainen fysioterapia alkaa myös sekin reilun viikon päästä. Tällä hetkellä kuntoutuminen näyttää hyvältä.

 

Esittelyssä CKM Finlandin combat krav maga

CKM Finland lyhyesti

Voidakseni esitellä combat krav magaa, minun täytyy ensin lyhyesti kertoa jotain CKM Finlandista. Combat krav maga on CKM Finlandin oma järjestelmä ja liittyy kiinteästi CKM Finlandin historiaan.

Perustin CKM Finlandin kesällä 2014. Olin samana kesänä ollut Israelissa suorittamassa commando krav magan 2. tason ohjaajakoulutuksen.  Sovin Israelissa lajin kehittäjän Moni Aizikin kanssa perustavani organisaation Suomeen. Liityin opetuslisenssin saatuani samalla israelilaiseen kattojärjestöön. CKM Finland perustettiin siis alun perin commando krav magan opetusta varten. Kesällä 2015 menin uudestaan Israeliin. Suoritin siellä 3. tason ohjaajakoulutuksen. Matkalla oli mukana kaksi muutakin suomalaista. Heistä toinen oli CKM Finlandin ohjaajista Jasmine. Hän suoritti samalla matkalla 2. tason ohjaajakoulutuksen. Suomessa jatkoimme ohjausta ja opetustoimintaa, sekä pidimme erilaisia kursseja ja seminaareja. Viimeiseen ohjaajakoutukseen menimme kesällä 2016 Roomaan. Jasmine suoritti siellä 3. tason ohjaajan ja minä 4. tason ohjaajan. Tässä vaiheessa tarkoitus oli vielä jatkaa pidempään commando krav magan parissa. Suunnitemat kutenkin muuttuivat. Johtuen useista eri syistä, päätimme Jasminen kanssa erota kattojärjestöstämme ja lopettaa commando krav magan opetuksen joulukuussa 2016. Näin myös tehtiin ja tammikuussa 2017 aloitimme oman järjestelmämme, CKM Finlandin combat krav magan. 

Combat krav magan periaatteet

Pyörää on turha alkaa keksimään uudelleen. Olimme todenneet jo commando krav magan parissa toimiessamme että yksinkertainen on tehokasta. Vain kaikista yksinkertaisimmat ja tehokkaimmat tekniikat soveltuisivat siihen mitä halusimme saavuttaa. Tämä tarkoittaa tekniikoita joita pystyy käyttämään myös väsyneenä paineen alla ja ajattelematta.  Monimutkaiset ja useita hienomotorisia osia sisältävät tekniikat saattavat toimia harjoituksissa. Tosielämässä niiden käyttö on kuitenkin hankalaa. Tältä pohjalta combat krav magan ensimmäiseksi periaatteeksi tuli tekniikoiden yksinkertaisuus ja tehokkuus.

Halusimme saada combat krav magaan mukaan mahdollisuuden poistua mistä tahansa tilanteesta vastustajaa pahemmin vahingoittamatta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ensisijaisesti vastustajaa ei pyritä vahingoittamaan. Mukana on paljon tekniikoita joilla esimerkiksi erilaisista otteista pääsee vain irti. Vastustaja voidaan myös viedä hallitusti alas ja kontrolloida maassa. Aseellisissa hyökkäyksissä ase pyritään poistamaan tehokkaasti. Valitettavasti kaikkiin tilanteisiin ei ole olemassa tällisia ns. ”pehmeitä tekniikoita”. Tästä syystä combat krav magaan otettiin mukaan myös toinen linja. Korostamme kuitenkin aina opetuksessamme vastustajan turhan vahingoittamisen välttämistä.

Väkivaltaisiin ja aggressiivisiin tilanteisiin pitää reagoida voimakkaammin. Israelilaisissa lajeissa on paljon toimiviksi todettuja ja tehokkaita tekniikoita. Pohdimme minkälaisia väkivaltatilanteita Suomessa joutuu todennäköisimmin kohtaamaan. Oman harjoittelumme pohjalta valikoimme näihin tilanteisiin parhaiten toimivia tekniikoita. Jotain asioita muutimme haluamaamme suuntaan. Tarkoituksena ei ollut muutenkaan alkaa suoraan kopioimaan joka asiaa. Monet tekniikat ovat kuitenkin hyvin samantyylisiä eri lajeissa. Ei siis voida sanoa tiettyjen tekniikoiden olevan vain jonkin yksittäisen lajin yksinoikeus. Kyse on enemmän siitä miten ja missä tilanteissa tekniikoita halutaan käyttää. Toisena linjana pehmeämpien vaihtoehtojen lisäksi mukaan tuli vastustajan mahdollisimman nopea ja tehokas pysäyttäminen.

Näin olimme saaneet aikaan oman järjestelmämme kolme pääperiaatetta:

 1. Yksinkertaiset ja tehokkaat tekniikat
 2. Vältetään vastustajan turhaa vahingoittamista
 3. Tarvittaessa hyökkäys pysäytetään tehokkaasti ja nopeasti

Combat krav maga on selviämisjärjestelmä. Tästä syystä mukaan haluttiin kaikki mahdolliset osa-alueet:

 • Lyönnit, potkut ja lyöntien hallinta
 • Maassa selviytyminen
 • Vapautumiset erilaisista otteista
 • Veitsihyökkäykset ja uhkat
 • Aseuhkat
 • Hallintaotteet ja niiden soveltaminen itsepuolustuksessa
 • Realistinen harjoittelu paineen alla

Jokaisella osa-alueella on omat tavoitteensa. Esimerkiksi maassa selviytymiseen kuuluvat mm. kaatumiset eli ukemit, puolustatuminen maassa ja sieltä nouseminen mahdollisimman nopeasti. Suurin osa katutappeluista päätyy tavalla tai toisella maahan. Tästä syystä tämä osa-alue on erittäin tärkeä.

Fyysinen harjoittelu osana konseptia

Jo ollessamme mukana commando krav magassa kehittelimme itse lajin fyysistä osuutta haluamaamme suuntaan. Minulla ja Jasminella on paljon erilaisia liikuntapuolen ja fyysisen harjoittelun ohjaajakoulutuksia pohjalla. Molemmilla on myös todella pitkä tausta omasta kuntoharjoittelusta. Näillä eväillä halusimme luoda hieman korostetumman fyysisen harjoittelun osaksi combat krav magan konseptia. Hyvä fyysinen kunto auttaa selviämään paremmin itsepuolustuksessa. Siitä on myös apua myös normaalissa elämässä. Kyselimme myös jäseniemme mielipiteitä ja kuntoharjoittelu haluttiin selkeästi pitää mukana. Jokaisessa harjoituksessamme onkin aina noin yksi kolmasosa erilaista fyysistä harjoittelua. Pidämme circuit-tyyppistä kiertoharjoittelua, oman kehon painolla tehtävää harjottelua, kuntopiirejä sekä ns. ”combat fitness” yhdistelmäharjoittelua. Siinä lihaskunto-ja aerobinen harjoittelu yhdistyy toiminnalliseen harjoitteluun.

Tasojärjestelmä

Combat krav magaan luotiin 7-portainen tasojärjestelmä. Tasot 1-6 ovat tavallisia tasoja. Vastaavasti taso 7 on ylin mahdollinen mitä tässä järjestelmässä on mahdollista suorittaa. Taso 7 on tarkoitettu niille jotka haluavat todella haastaa itsensä kaikin tavoin. Sen suorittaminen vaatii paljon harjoittelua ja päättäväisyyttä.

Tasojärjestelmän avulla tekniikat saatiin ryhmiteltyä loogisiksi kokonaisuuksiksi. Tasojen suorittaminen myös motivoi jäseniä harjoitteluun. Tekniikat etenevät johdonmukaisesti tasoja pitkin edettäessä. Monet ylempien tasojen tekniikat pohjautuvat aikaisemmin opittuihin asioihin. Näin oppiminen on tehokasta ja kaikki turha säätäminen jää pois. Vain 1. taso on pakko suorittaa. Sen jälkeen pääsee jatkamaan CKM Finlandin jatkoryhmään. Muita tasoja voi suorittaa niin halutessaan. Uuden tason pystyy periaatteessa suorittamaan aina kauden päätteeksi. Ylöspäin mentäessä tämä tosin vaatii aina enemmän harjoittelua ja panostamista. Tarkempi kuvaus tasoista löytyy CKM Finlandin sivuilta.

Kenelle laji sopii?

Combat krav maga sopii kaikille ihmisille iästä, sukupuolesta tai lajitaustasta riippumatta. Meillä harjoitellaan oman kunnon ja omien edellytysten mukaisesti. Emme kilpaile koskaan toisiamme vastaan: Meillä jokainen kilpailee vain itseään vastaan. Fyysinen harjoittelu tehdään aina aikapohjaisesti. Jokainen saa tehdä omien kykyjensä mukaisesti. Pyrimme aina ohjaamaan kaikkia mahdollisimman paljon yksilöllisesti. Emme pelkästään esittelemään ja näyttämään tekniikoita. Turvallisuuteen panostetaan ja tarvittavista varotoimista huolehditaan. Ohjaajamme ovat hyvin koulutettuja ja asiansa osaavia.

Toimimme tällä hetkellä pelkästään Lempäälässä. Pidämme tosin satunnaisia harjoituksia myös muuallakin Pirkanmaalla. Ulkoharjoituksia pidetään usein Valkeakoskella. Toiminastamme saa lisätietoa osoitteesta info(at)ckmfinland.fi. Webbisivumme löytyvät osoitteesta www.ckmfinland.fi. CKM Finlandilla on myös oma Facebook-sivu.

Leikkauspäivä Coxassa

Tämä artikkeli on jatkoa edelliseen. Saavuin perjantaina 23.11 aamulla 6.30 tekonivelsairaala Coxan aulaan. Tuttuun tapaan paikalle tuli muitakin samana päivänä leikattavia potilaita. Edelleen tuttuun tapaan olin tälläkin kertaa 43-vuotiaana se päivän nuorin potilas. Yleensähän tekoniveliä kun asennetaan nivelrikon takia huomattavasti itseäni vanhemmille ihmisille. Lonkan tekonivelissä keski-ikä taisi olla jossain 65 vuoden tietämillä. Hetken päästä hoitaja haki minut tarvittaviin valmisteluihin.

Ennen leikkausta

Coxa on aina ollut minusta sairaalaksi hyvin viihtyisä. Tilat ovat siistit ja hoitajat sekä lääkärit ja muu henkilökunta poikkeuksellisen ystävällistä. Tilanne oli täysin sama nytkin. Erittäin asiallinen ja mukava hoitaja otti henkilökohtaiset tavarat kaappiin ja antoi leikkauksessa tarvittavat vaatteet. Tässä vaiheessa keskusteltiin lyhyesti vielä ennen leikkausta tehtävistä toimenpiteistä. Seuraavaksi minut saatettiin yhteiseen odotustilaan. Siellä oli vajaa kymmenen muutakin potilasta odottamassa leikkaustaan. Coxassa on iso leikkaussali. Tarkemmin sanottuna sali on 7-osainen. Jos oikein ymmärsin niin yksi sali on aina varalla, mutta kuudessa salissa tehdään leikkauksia rinnakkain. Tämä mahdollistaa monen potilaan ottamisen sisään samanaikaisesti.

Leikkauksen odottaminen oli se kaikista ikävin vaihe. Minä en itse pelkää tai jännitä leikkauksia etukäteen. Yhteensä 11 leikkausta antavat sellaisen pohjan että turha hermoilu on jäänyt taakse. Silti oman vuoronsa odottaminen oli edelleen yhtä ikävää. Ajatukset pyörivät vain tulevassa operaatiossa. Televisiosta tulivat uutiset ja joku Petra Ollin haastattelu. Tunnin odotus oli todella pitkä ja hidas. Lopulta vuoroni koitti ja minut huudettiin sisään.

Leikkaussalissa

Kävelin itse todella siistiin ja moderniin leikkaussaliin. Näytöillä näkyivät röntgenkuvat nykyisestä tekonivelestäni ja päällä linjauskuvat siitä miten uusi nivel sijoittuu reisoluuhun ja lantioon. Tunnelma oli enemmän tekninen (ainakin näin insinöörin silmään). Hoitajat asettivat kanyylin tippaa ja lääkkeitä varten. Sitten vain odoteltiin anestesialääkärin saapumista. Pian lääkäri tuli paikalle ja kävi lyhyesti läpi mitä tehdään. Olin jättänyt tällä kerralla tietoisesti selkäydinpuudutuksen pois, joten lääkäri kävi läpi lyhyesti unilääkkeen antamiseen liittyvät prosessit. Hyvä ja asiallinen lääkäri. Hoiti hienosti ja informatiivisesti oman hommansa. Viimeinen mitä muistan oli lääkärin toivotus että ”Nuku hyvin”. Sen jälkeen tuntui vain pieni kirvely kädessä kun unilääke alkoi kulkemaan letkusta. Tästä noin kolmen sekunnin kuluttua lähti taju. Sen jälkeen en muista enää mitään koko leikkauksesta.

Heräämössä

Seuraavan kerran tulin tajuihini heräämössä. Ajantaju oli tuttuun tapaan hetken hukassa: Tuntui että olin juuri vasta nukahtanut ja saman tien herännyt. Aikaa oli kuitenkin kulunut useampi tunti. Olo oli tällä kertaa poikkeuksellisen hyvä. Mainittavia isompia kipujakaan ei ollut. Monitorin mukaan pulssi paineli jossain 45 pinnassa. Alimmillaan käytiin vähän reilussa 40 lyönnissä. Tämä on tosin itselleni aika normaalia. Minulla on ollut aina melko matala syke. Hoitaja tuli varmistelemaan vointia ja kyselemään kuulumisia. Olin suorastaan hämmästynyt siitä miten hyvä olo oli kokonaisuudessaan. Viime leikkauksessa tilanne oli toinen. Silloin muistan miten jalkaa särki ja pahoinvointi oli tosiasia. Nyt kaikki oli toisin. Muistelisin maanneeni heräämössä noin tunnin tai pari. Kipulääkettä lisättiin tippaan, joka sekoitti ajatuksia hieman. Ilmeisen vahvaa lääkettä siis. Melko nopeasti iltapäivällä pääsin kuitenkin osastolle.

Päivä osastollla

Loppupäivä osastolla meni nopeasti. Hoitajat olivat äärimmäisen mukavia kaikki. En muista missään laitoksessa tavanneeni yhtä ystävällistä henkilökuntaa. Sain myöhäisen lounaan, kahvia, pullaa ja päivällisen. Jaffaa tuli sitä mukaan kun ehti vain juomaan. Hoitaja myös kertoi mitä leikkauksessa oli tapahtunut. Kokonaisuutena operaatio meni hyvin. Vanha tekonivel oli osittain irronnut. Tämä aiheutti pitkään kokemani kivut ja muut vaivat. Sen vaihtaminen oli siis ollut täysin oikea päätös. Vastakappaleen poisto oli ollut työläs. Muuten leikkaus oli mennyt varsin hyvin. Näin kuvissa miten uusi nivel istui hyvin paikoillaan.

Leikattu jalka oli alkuun 5 mm toista pidempi. Itsestäni tämä tuntui sängyssä lähinnä viideltä sentiltä. Osittain tämä johtui kuulemani mukaan siitä että lantio ei ole vielä korjanut tuota eroa. Hieman pidemmäksi leikattu jalka kuitenkin jää. Kävelyä en saa vielä harrastaa kuukauteen. Normaalisti tekonivelelle saa varata heti leikkauksen jälkeen. Minulla tilanne on kuitenkin toinen, koska kyseessä oli jo neljäs leikkaus samaan lonkkaan. Tästä siis kuukauden varoaika.

Liikunnan merkitys

Seuraavana päivänä lääkäri kertoi luuntiheyteni olevan erinomainen. Hänen mukaansa vuosien liikunta näkyy juuri luun rakenteessa. Ilman liikuntaa noiden kolmen aikaisemman leikkauksen vaikutukset olisivat heikentäneet reisiluuta ja lonkkaa paljon enemmän. Vastaavasti fysioterapeutin mukaan liikeradat, liikkuvuuus ja lihasvoima olivat jalassa erittäin hyvät. Tämän pitäisi nopeuttaa toipumista, mitä olin toivonutkin. Kaikkiaan voisin sanoa olevani tyytyväinen siihen, että olen viettänyt melko aktiivista elämää. Totta kai noin yleisellä tasolla hyvä fyysinen kunto auttaa aina toipumista.

Nyt edessä on useamman kuukauden mittainen kuntoutus. Ensimmäinen kuukausi tulee olemaan vaikein. Varsinkin kun en nyt saa vielä kuukauteen astua koko painolla leikatulle jalalle. Onneksi minulla on kokemusta vastaavista pidemmistä jaksoista. Pitää vain mennä kärsivällisesi ja päättäväisesti eteenpäin.

Pääsin kotiin tänään eli 26 tuntia leikkauksen jälkeen.

Neljäs lonkkaleikkaus edessä

Reisiluuni katkesi ja lonkkani hajosi ollessani 12-vuotias. Jalka tuli ruuveilla ja leikkauksella jollain tavalla kuntoon. Toipumiseen ja kuntoutukseen meni vuosi.  Kolme vuotta myöhemmin ruuvit poistettiin ja tehtiin hieman muitakin korjauksia. Tiesin jo tässä vaiheessa 15-vuotiaana myöhemmin joutuvani tekonivelleikkaukseen. Ollessani 33-vuotias en pystynyt enää kävelemään kunnolla. Seurauksena tästä minulle laitettiin 35-vuotiaana metallinen tekonivel lonkkaan Coxassa. Tämä ns. ”pinnoitustekonivel” olikin loistava keksintö: Pystyin sen kanssa harjoittelemaan täysipainoisesti ensimmäisen kerran moneen vuoteen. Pari vuotta leikkauksesta pystyin jopa käymään juoksemassa. Asia mitä en ollut voinut tehdä kuin nuorena. Kesällä 2014 menin commando krav magan ohjaajakoulutukseen Israeliin. Päivät olivat pisimmillään 12-tuntisia. Harjoittelu oli kovaa ja raskasta. Jalka ja lonkka kestivät kaiken ilman mitään ongelmia. Samoin myös sen jälkeiset ohjaajakoulutukset, oman harjoitteluni ja kaiken mitä vain tein. Tilanne kuitenkin muuttui vuosi sitten.

Uusi tekonivel

Ylihuomenna nykyinen pinnoitettu tekoniveleni korvataan sitten uudella mallilla. Edessä on siis nyt neljäs lonkkaleikkaus. Toivottavasti tällä kertaa myös sitten se viimeinen. Tekonivelien uusintaleikkaukset ovat aina ensileikkauksia vaativampia. Vanha nivel vastakappaleineen joudutaan ensin poistamaan. Tästä johtuen leikkaukseen kuluu huomattavasti enemmän aikaa. Myös toipuminen on ensileikkausta hitaampaa. Omalta kohdaltani toivoisin tekniikan kehittyneen kahdeksan vuoden aikana. Uusikaan malli ei kuitenkaan kestä mitään älytöntä rääkkiä. Samoin tärinä on aina tekonivelille se huono asia. Juoksemaan ei siis ole asiaa jatkossakaan. Kivuton liikkuminen olisi kuitenkin sellainen hyvä alku.

Leikkaukseen valmistautuminen

Minun tilanteeni on kuitenkin parempi kuin monen muun. Vaikka jalkani onkin ollut enemmän tai vähemmän kipeä viimeisen vuoden, sen kanssa on pystynyt kuitenkin kuntoilemaan. Kuultuani muutama kuukausi sitten joutuvani jälleen leikkaukseen, aloitin myös siihen valmistautumisen. Hyvä fyysinen kunto auttaa toipumisessa. Lihaskunto ja liikkuvuus helpottavat kuntoutusta. Olen myös saanut olla syksyn terveenä. Tämän ansiosta olen voinut harjoitella jalkapainotteisesti pari kuukautta.  Olen koittanut tehdä enemmän myös keskivartalon harjoituksia. Uskon olevani koko lailla niin hyvässä kunnossa kuin se nyt näissä olosuhteissa on mahdollista. Ruokavalioni on yleensäkin aika tervellinen. Nyt olen kaksi kuukautta syönyt entistä enemmän keittoja, salaatteja ja muutenkin kevyemmin. Tältä pohjalta menen leikkaukseen luottavaisin mielin.

Toipuminen

Tavoitteeni on ensin päästä kävelemään mahdollisimman pian. Sen jälkeen pyrin kuntouttamaan jalkani niin hyväksi kuin sen pystyy kuntouttamaan. Seuraavaksi katson mitä kaikkea pystyn sitten taas tekemään. Asia kerrallaan. Kirjoitan tästä prosessista muutaman artikkelin jo sen takia, että jos myöhemmin joku muu joutuu samaan tilanteeseen. Silloin on ehkä mukava tietää esimerkiksi toipumisesta hieman etukäteen.

Paluu CKM Finlandiin talvella 2019

Olen nyt toistaiseksi tauolla CKM Finlandin ohjaajan tehtävistä. Kollegani Jasmine ja Toomas hoitavat tämän puolen, joten siinä suhteessa voin olla rauhassa sairaslomalla. Ohjaaminen on kuitenkin minulle itselleni tärkeä asia. Olen tehnyt sitä pitkään ja haluan opettaa combat krav magaa ja itsepuolustusta vielä jatkossakin. Vaikka en sitten ehkä pystykään sitä täysipainoisesti itse harrastamaan. Niin tai näin: Vakaa aikomukseni on kuitenkin palata jälleen opetustehtäviin noin helmikuun pintaan. Aikataulu on tiukka, mutta toisaalta haluan selkeän päämäärän. Sitä ennen aion osallistua kolme viikkoa leikkausesta CKK Finlandin tasokokeiden arvosteluun ennen joulua. Näillä mennään eteenpäin 🙂

Vapautuminen kuristuksista

Kirjoitan loppuvuoden ja varsinkin ensi kevään aikana useamman artikkelin combat krav magan tekniikoista. Tarkoituksena on esitellä hieman combat krav magaa lajina, mutta myös näyttää esimerkiksi tehokkaita vapautumisia yleisimpiin tilanteisiin. Vaativampia tekniikoita ei kuitenkaan koskaan pidä alkaa harjoittelemaan yksin kotona. Muutenkin combat krav magaa harjoitellaan aina vain CKM Finlandin hyväksymän ohjaajan johdolla. Lajista ja harjoittelusta kiinnostuneet voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen info(at)ckmfinland.fi.

Miksi kuristus on vaarallinen?

Käyn tässä artikkelissa läpi vapautumisia pystyssä tapahtuvista kahden käden kuristuksista. Esimerkiksi maassa tapahtuvat kuristukset ja niistä vapautuminen käsitellään maatekniikoiden yhteydessä. Kirjoitan myös esimerkiksi niskalenkeistä ja V-kuristuksista erillisen artikkelin. Nyt siis vain kahden (tai yhden) käden kuristukset pystyssä ja niistä vapautuminen.

Toisen ihmisen kuristaminen on aina vaarallista riippumatta tavasta tai otteesta. Henkitorvi painuu kohtalaisen pienellä voimalla kasaan aiheuttaen tukehtumisvaaran. On myös mahdollista puristaa kaulan valtimoita niin, että aivoista loppuu veri. Tämä aiheuttaa ensin tajuttomuuden ja pidempään jatkuessaan kuoleman. Näistä seikoista johtuen kuristuksiin pitää aina suhtautua vakavasti.

Kaikki tässä artikkelissa esitellyt tekniikat toimivat samalla tavalla myös yhden käden kuristuksia vastaan. Esimerkiksi ulkopuolinen kuristuksen avaus toimii myös ainakin jollain tavalla myös seinää vasten tehdyissä kuristuksissa. Tilanne on kuitenkin erilainen, jos olemme painettuna seinää vasten. Mikäli vastustaja on vielä paljon isompi ja hyvin lähellä, on mahdollista ettei ulkopuolista avausta voida enää käyttää. Tästä johtuen esimerkiksi combat krav magassa on omat tekniikat tällaisia tilanteita varten.

Miten kuristuksista vapaudutaan

Erilaisia tekniikoita kahden käden kuristuksista vapautumisiin on todella paljon. Olen nähnyt vuosien varrella vaikka minkälaista tekniikkaa tähän tilanteeseen. Osa on ollut yksinkertaisia ja toimivia. Jotkut taas teknisesti aivan liian monimutkaisia. Tällaisia tekniikoita joissa on monia eri hienomotorisia vaiheita ja liikkeitä on hyvin hankalaa tehdä paineen alaisena. Esimerkiksi kaikki näkemäni suoraan rannelukon tai hallintaotteen käyttöön perustuvat tekniikat eivät toimisi helposti tosielämässä. Rannelukkoa tai hallintaotetta voi sinänsä kyllä käyttää, mutta ei itse avaustekniikkana.

Lopussa olevassa videossa ensimmäisenä tekniikkana on ulkopuolinen kuristuksen avaus. Tämä on omasta mielestäni yksi parhaiten toimivia tekniikoita kuristuksiin pystyssä. Sama tekniikka toimii hienosti myös kuristuksiin sivusta tai takaapäin. Avaus perustuu vastustajan ranteen taittamiseen. Tärkeintä on pitää käsi mahdollisimman suorana ylöspäin. Tämä syystä että jos avataan kuristus käsi koukussa, vastustaja pystyy blokkaamaan avauksen kyynärvarrellaan. Tämä ei onnistu jos avaava käsi on suorassa ylöspäin. Toinen käsi nousee aina avauksissa ylös suojaamaan kaulaa ja päätä. Kannattaa myös huomioida välimatkan ottaminen avauksen jälkeen. Ulkopuoliset avaukset ovat nimensä mukaisesti vain avauksia. Niissä ei ole mukana mitään vastahyökkäyksiä. Tämä on erittäin hyvin toimiva, yksinkertainen ja helppo tekiikka. Tästä syystä ulkopuoliset avaukset kuuluvat CKM Finlandin combat krav magassa tasolle 1. Niitä aletaan harjoittelemaan heti peruskurssilla.

Lyöntiavaukset

Erilaiset lyöntiavaukset (”nokkivat avaukset”) pohjautuvat perinteisen krav magan tekniikoihin. Niissä yleensä yksi käsi lyö koukkumaisella otteella toisen kuristavan käden irti. Samanaikaisesti toisella kädellä tehdään vastahyökkäys. Videolla tämä on kämmensyrjälyönti leukaan harjoittelutilanteen takia. Oikeassa elämässä lyönti tulisi esimerkiksi nenään. Combat krav magassa ei käytetä enää vanhempaa krav magan kahden käden lyöntiavausta yhdistettynä polvipotkuun. Tämä on sinänsä monissa tilanteissa varmasti ihan hyvin toimiva tekniikka. Ongelmia kuitenkin tulee vastustajan työntäessä samaan aikaan. Silloin vaarana on kaatuminen. Polvipotku ei myöskään oikein toimi huomattavasti isompia vastustajia vastaan. Sen sijaan combat krav magassa käytetään yhden käden avausta. Lyöntinä voi olla olla esimerkiksi mainittu kämmensyrjä nenään, tai vakkapa kuppimainen lyönti jalkojen väliin.

Videolla nähdään myös lyöntiavaukseen perustuva vapautuminen sivukuristuksesta. Tämä on erittäin hyvin toimiva tekniikka. Tilanteeseen voi joutua myös vastustajan työntäessä etukuristuksella voimakkaasti. Silloin astumalla askel sivulle ja vakauttamalla asento saadaan liike loppumaan. Tekniikka alkaa kuristavan etukäden avauksella.  Ilman etukättä ei ole myöskään kuristusta. Samanaikaisesti tulee läimäytys jalkojen väliin. Tämä hillitsee hyökkääjän suurinta halua alkaa esimerkiksi lyömään tilanteessa. Tekniikka jatkuu kyynärpäälyönnillä leukaan. Videolla (ja harjoitustilanteissa) tämä tehdään korostetun rauhallisesti ja varoen. Tästä on helppo vaihtaa etupuolen kyynärpäälukkoon. Tämä on huono hallintaote sinänsä, mutta tarjoaa riittävästi kontrollia polvipotkujen ajaksi. Tämän jälkeen on useita vaihtoehtoja lopettaa tilanne. Combat krav magassa alemmilla tasoilla käytetään esimerkiksi videolla näkyvää alasvientiä. Vastaavasti ylemmillä tasoilla hyökkääjä voitaisiin ottaa tästä olkapäälukkoon perustuvia hallintaotteita.

 

Muut tekniikat

Muitakin avaustekniikoita toki löytyy. Lyöntiavauksista on erilaisia variaatioita. Osa on kehitetty erikoistilanteisiin kuten kuristukseen seinää vasten. Sitten on kaikenlaisia akrobaattisia vemputuksia joiden toimivuus rajoittuu käytännössä harjoitustilanteisiin. Joissakin lajeissa on myös pelkästään vastahyökkäyksiin nojaavia tekniikoita. Kuristuksista vapautumisiin pätee kuitenkin sama periaate kuin muihin tekniikoihin: Yksinkertainen ja tehokas on aina parempi kuin monimutkainen ja useita vaiheita sisältävä tekniikka.

Artikkelin kuvat ovat CKM Finlandin harjoituksista.

 

20 minuutin tehotreeni

Tutustuin ensimmäisen kerran kesällä 2014 Israelissa erittäin raskaaseen toiminnalliseen kiertoharjoitteluun. Tämä ns ”combat fitness” harjoittelu oli yhdistelmä aerobista treeniä ja monipuolista oman kehon painolla tehtävää lihaskuntoharjoittelua. Yleensä taukoja oli aika vähän ja ne olivat lyhyitä. Touhu oli raskasta mutta erittäin tehokasta. Tämän harjoittelun pohjalta olen kehitellyt CKM Finlandissa hieman samantyylisiä harjoituksia combat krav magaa varten. Omassa harjoittelussani teen yleensä kerran viikossa tämän ohjelman kaltaisen intensiivisen session.

Yhdistetty kiertoharjoittelu

Käytännössä tämä 20 minuutin tehotreeni on circuit-tyyppinen kiertoharjoittelu. Suomeksi sanottuna siis modattu kuntopiiri. Taukoja pidetään vain kolme koko harjoituksen aikana. Teho perustuu pitkälle yhdistettyyn aerobiseen-ja lihaskuntoharjoitteluun. Olen tämän harjoittelutavan itse toimivaksi todennut.  Voin suositella sitä kaikille kokonaisvaltaisesti harjoitteleville kuntoilijoille. Osa liikkeistä on keskimääräistä raskaampia ja vaatii kohtalaisen peruskunnon. Muutenkin  harjoitus on aika raskas, vaikka 20 minuuttia on aikana lyhyt. Alkuun kannattaa kokeilla treeniä pienillä painoilla. Myöhemmin voi sitten lisätä rautaa oman kunnon mukaan. Kun yksi liike on tehty loppuun, siirrytään suoraan seuraavaan. Tässä harjoituksessa ei lasketa toistoja vaan tehdään aina kellon mukaan. Tämän artikkelin lopussa on kaikki liikkeet lyhyesti selitettynä. Osasta on malliksi muutama video.

Ennen harjoittelua kannattaa tehdä alkulämmittely. Esimerkiksi pieni hyppely, säkkitreeni tai soutulaite sopivat mainiosti. Alkujumpissa tärkeää olisi saada paikat lämpiämään kunnolla. Siksi kannattaakin tehdä mahdollisimman monipuolisia liikkeitä. Lämmittelyn tehtävänä on valmistella lihakset jo koko kroppa tulevaa treeniä varten. Siitä ei pidä tehdä liian raskasta. Vastaavasti tehotreenin jälkeen kannattaa suorittaa kevyt venyttely.

TEHOTREENI

 1. Vuorotahtinen polvien nosto tanko tai käsipaino suorilla käsillä – 1 minuutti
 2. Etunojapunnerrus – 1 minuutti
 3. Kolmiosainen vatsarutistus – 30 s per liike eli yhteensä 1,5 minuuttia
 4. Kyykky vuorotahtisilla polvien nostoilla – 1 minuutti
 5. Leuanveto myötäotteella TAI kulmasoutu tangolla / käsipainoilla – 1 minuutti
 6. X-Hypyt nopealla tempolla – 0,5 minuuttia
 7. TAUKO 1-2 minuuttia
 8. Kyykky ja painon ojennus eteen – 1 min
 9. Sisiliskopunnerrus – 1 min
 10. Yhdistetty puolittainen hauiskääntö ja kierto – 1 min
 11. Hyppykyykky – 1 min
 12. TAUKO 1-2 minuuttia
 13. Askelkyykky eteen-taakse paino suorilla käsillä – 1 min
 14. Leuanveto vastaotteella TAI vuorotahtinen hauiskääntö käsipainoilla – 1 min
 15. Hämähäkkipunnerrus – 1 min
 16. Vuorikiipeilijä – 1 min
 17. TAUKO 1-2 minuuttia
 18. Askelkyykky ja vartalon kierto – 1 min
 19. Jalkojen nostot: Kaksoissarja – 2 min
 20. X-Hypyt punnerrusasennossa – 1 min
 21. Paikallaan juoksu – 2 min

LIIKKEET

Vuorotahtinen polvien nosto tanko tai käsipaino suorilla käsillä on yksinkertaisuudestaan huolimatta monipuolinen ja tehokas liike. Pidä selkä suorassa ja kädet suorina. Älä kuitenkaan lukitse kyynärpäitä. Nosta polvi niin ylös kuin se helposti nousee ja pidä tasapaino. Painona voi käyttää käsipainoa, tankoa, tukkia tai lähes mitä tahansa.

Ensimmäinen punnerrusliike on tavallinen etunojapunnerrus. Ota noin hartioiden levyinen asento. Pidä kroppa suorana ja laske itsesi alas niin että rintakehä käy lähes lattiassa. Punnerra tästä itsesi rauhallisesti takaisin yläasentoon. Tee liike rauhallisesti ja mieluummin hitaasti kuin nopeasti.

Kolmiosainen vatsarutistus tehdään seuraavasti: Makaa selällään patjalla ja pidä jalat koukussa kantapäät lähellä pakaroita. Kädet niskan taakse ja rutista siitä lapaluut irti lattiasta. Tee liike melko rauhallisesti. Heti ensimmäisen 30 sekunnin sarjan jälkeen siirrä jalkoja hieman eteenpäin. Polvien kulma loivenee. Tee ruristukset nopealla tempolla. Tämän jälkeen siirrä jalkoja jälleen eteenpäin. Viimeinen sarja tehdään niin että yritetään pitää yläkroppa rutistusasennossa irti maasta hetken. Tämä vaatii paljon voimaa. Yhteensä tehdään siis 3 * 30 s eli 1,5 minuuttia.

Ensimmäinen varsinainen jalkaliike sarjassa on Kyykky vuorotahtisilla polvien nostoilla. Pidä kädet sivuilla ja laskeudu selkä suorana kyykkyasentoon. Mene niin alas kuin itsestäsi hyvältä tuntuu. Voit kääntää kädet eteen tasapainottamaan liiketta alasmenon yhteydessä. Kun nouset ylös nosta yläasennossa polvi ja käännä se ristikkäiseen kyynärpäähän.

Leuanveto myötäotteella tehdään noin olkapäiden levyisellä otteella tangosta. Vedä rauhallisesti itsesi ylös ja yllhäällä pieni pysäytys. Siitä hallitusti alas. Jos väsyt ennen minuuttia niin yritä roikkua tangossa loppuaika. Jos tämä on liian raskas liike tai sinulla ei ole tankoa, tilalla voidaan tehdä myös kulmasoutu. Kulmasoutu tehdään tangolla tai kahdella käsipainolla.

Viimeinen liike ennen ensimmäistä tauko on X-hyppy. Liike tunnetaan myös ”Haara-Perus” hyppelynä. Tämä on kaikille tuttu liike jota tuskin tarvitsee sen kummemmin selittää.

Tauon jälkeen lähdetään liikkeelle hyvällä yhdistelmäliikkeellä: Kyykky ja painon ojennus eteen. Pidä paino rinnan edessä ja laskeudu rauhallisesti kyykkäysasentoon. Työnnä paino hallitusti eteen ja pysäytä hetkeksi. Palauta paino rinnan eteen ja nouse ylös.

 

Sisiliskopunnerrus on tehokas punnerrusliike. Lähdetään punnerrusasennosta ja siirretään toinen käsi eteen. Tehdään sen jälkeen punnerrusliike ja katsotaan vastakkaiselle puolelle. Samanaikaisesti polvi koskettaa saman puolen kyynärpäätä. Alla olevalta videolta liikkeestä saa paremman käsityksen. Sisiliskopunnerruksen voi tehdä myös paikallaan. Silloin vain punnerruksen alavaiheessa toinen polvi käy saman puolen kyynärpään päällä.

Jatketaan liikkeellä Yhdistetty puolittainen hauiskääntö ja kierto. Aloita pitämällä käsipainoja yläasennossa. Laske painot tästä rauhallisesti puoliväliin. Kädet ovat noin 90 asteen kulmassa. Kyynärpäät pysyvät paikalla. Kierrä tästä molemmat kädet ulospäin niin paljon kuin pystyt. Palauta keskelle ja käännä rauhallisesti takaisin yläasentoon.

Hyppykyykky tehdään kuten tavallinenkin kyykky ilman lisäpainoa, mutta nyt hypyllä. Laskeudu ensin ala-asentoon ja tasapainota liikettä tuomalla kädet eteen. Pidä selkä suorassa koko liikkeen ajan. Ponnista terävästi ylöspäin. Uudelleen alas tultaessa jarruta liikettä hieman ala-asennossa.

Tauon jälkeen jalkaliikkeet jatkuvat: Askelkyykky eteen-taakse paino suorilla käsillä. Tämä on loistava yhdistelmäliike. Sen voi hyvin tehdä tangolla, käsipainolla tai millä tahansa sopivalla esineellä. Nosta paino suorille käsille. Älä lukitse kyynärpäitä. Astu toisella jalalla askelkyykyn ala-asentoon eteenpäin. Katso ettei polvikulma ylittäisi 90 astetta. Polven pitäisi myös mennä samaan suuntaan jalkaterän kanssa. Pidä paino ylhäällä liikkeen ajan. Palaa takaisin yläasentoon. Tämän jälkeen tee samalla ajalla askelkyykky taaksepäin. Palaa takaisin. Voit tehdä vuorotellen molemmilla jaloilla tai pari toistoa peräkkäin per jalka. Videolla liike hieman horjuu vasemmalla jalalla. Tämä johtuu lonkkavammastani, jonka takia liike on minulle tällä hetkellä haastava.

Jatketaan Leuanvedolla vastaotteella. Liikkeen voi tarvittaessa korvata vuorotahtisella hauiskäännöllä käsipainoilla. Suosittelen itse leuanvetoa mikäli sen tekemiseen vain on mahdollisuus. Tarvittaessa voi keventää liikettä sopivalla kuminauhalla. Vedä rauhallisesti ja vältä turhaa vartalon heilumista. Pieni pysäytys yläasennossa ja mieluummin hitaasti kuin nopeasti alas. Jos et jaksa koko minuuttia, pyri ainakin roikkumaan tangossa loppuaika.

Leuanvedon jälkeen tehdään ojentajapunnerrus: Hämähäkkipunnerrus. Liikkeen voi tehdä hypyllä tai ilman. Tai kuten videolla niin, että alkuun tehdään hyppyversioita ja puolivälissä vaihdetaan tavalliseen. Vaikka kyseessä on ojentajapunnerrus, se aktivoi myös kehon tukilihaksia. Hyppyversiossa joutuu käyttämään myös hieman jalkojaan. Liikkeestä on muitakin variaatioita, joita tulen esittelemään paremmin myöhemmin artikkelissani eläinlikkeistä.

Vielä ennen viimeistä taukoa tehdään sykettä nostavana liikkeenä vuorikiipeilijä. Punnerrusasennossa ahteri ylös ja tästä vuorotellen jalkoja eteen-taakse. Videolta saa helposti kuvan liikkeen kulusta.

Viimeisen tauon jälkeen tehdään vielä yksi jalkaliike: Askelkyykky ja vartalon kierto. Otetaan paino ja lasketaan se rinnan eteen. Kädet ovat suorassa kulmassa. Askelkyykky eteenpäin ja ala-asennossa vartalon kierto jalan puolelle. Paluu takaisin keskiasentoon ja otetaan uusi askel.

Tämän jälkeen kaksiosainen vatsalihassarja: Jalkojen nostot: Kaksoissarja. Liike alkaa selällään lattialta jalat ylhäällä. Lasketaan toinen jalka suorana lähelle lattiaa. Samanaikaisesti toinen jalka pysyy suorana ylöspäin. Nostetaan jalka takaisin ylös ja toistetaan sama toisin päin. Tehdään liikettä minuutti. Sen jälkeen lasketaan molemmat jalat yhdessä: Ensin keskelle ja nostetaan ylös. Sitten molempiin kulmiin. Tehdään tätä toinen minuutti.

X-Hypyt punnerrusasennossa. Liike on hyvin yksinkertainen. Mennään punnerrusasentoon ja hypäytetään jalat auki. Siitä takaisin yhteen. Vartalo pysyy muuten mahdollisimman suorana ja paikallaan.

Viimeisenä liikkeenä on Paikallaan juoksu. Sen voi tehdä esimerkiksi 30 s sprintti + 30 s hieman rauhallisempaa juoksua. Sen jälkeen sama uudelleen. Tai yhteenä 2 minuuttia vain juoksua.